Ateities prognozės – kaip pasikeis lankymąsis restoranuose po pandemijos?

Tęsiu straipsnių serijas kaip turizmo industrija atrodys po pandemijos. Praėjusiame straipsnyje dalinausi įžvalgomis kaip galimai ateityje atrodys mūsų viešnagės viešbučiuose. Jeigu neskaitėte straipsnio, kviečiu tą padaryti dabar:

Na o šiame straipsnyje dar įdomesnės prognozės apie industriją, kuri neatsiejama ne tik nuo turizmo, bet ir nuo daugelio kasdienybės. Nenuostabu, jog pandemijos metu žmonėms pasijautė socializacijos trūkumas, kuris didele dalimi susijęs ir su lankymusi restoranuose, kavinėse, baruose… Ir kaip anksčiau to nevertinome? 🙂 Todėl ne tik keliautojams, bet turbūt dar didesnei daliai žmonių aktualesnis klausimas: ar mūsų mėgiamas socializacijos būdas smarkiai pasikeis po pandemijos?

Pasižiūrėkime, kokios restoranų industrijos atstovų prognozės.

1. Kieme tikrai valgysim dažniau.

Aišku kaip dieną, jog dėl specialistų rekomendacijų ir viruso plitimo rizikos kieme vs. patalpoje, viena iš išeičių restoranams ir kavinėms yra tiekti maistą kieme. Tuo jau įsitikinome patys. Vasarą, sušvelnėjus karantinui, Vilniaus miestas leido įsirengti restoranams valgymo vietas neįprasčiausiose vietose. Tiesiog gatvėse, miesto aikštėse ir skveruose. Turbūt panašaus scenarijaus galime tikėtis ir šią vasarą. Vilnius ne vienintelis pavyzdys pasaulyje. JAV tarsi banga nuvilnijo rekomendacijos uždaryti keletą judriausių gatvių automobiliams ir vietoj to leisti tiesiog keliuose ar parkavimosi aikštelėse įsirengti restoranams. Miestai ir miesteliai Oregone, Naujajame Džersyje, Floridoje ir kitose JAV valstijose įtvirtino šį reikalavimą tam, kad restoranai galėtų veikti bent jau kieme. Galite sakyti – laimei vasara pas mus šilta. O kaipgi lietinguoju sezonu? Na, prognozės rodo, jog ši tendencija gali išlikti su tam tikromis modifikacijomis. Puikus pavyzdys restoranai-šiltnamiai. Skaitykite toliau.

2. Kūrybiniai sprendimai dėl atstumų ir privačios erdvės.

Dar vienas spėjimas, jog ne tik dėl viruso plitimo, bet ir dėl žmonių pasikeitusių įpročių ir higienos suvokimo, lankytojai mieliau rinksis vietas, kur bus išlaikomi atstumai. Bus įdiegtos fizinės pertvaros, atskiriančios vienus lankytojus nuo kitų. Štai tokie privatumą garantuojantys sprendimai kaip nuotraukoje populiarėja vis labiau. Tiesa tokie sprendimai veikia ir esant ne tokioms palankioms oro sąlygoms. Nepykit ekstravertai, bet man šis jaukus pavyzdys – vienas Amsterdamo restoranų – visai prie širdies. 🙂

Kalbant apie atstumus viskas atrodo kaip ir aišku. Mažiau staliukų, pertvaros. O kaipgi barai? Juk jų veiklos principas ir paremtas gan artima socializacija. Deja, kai kuriuose JAV miestuose, pavyzdžiui Portlande, jau imtąsi gan drąstiškų sprendimų. Čia išvis panaikinamos baro kėdės, kad išvengti besibūriuojančių lankytojų prie baro. Ar netikėti pašnekesiai su nepažįstamais, laukiant gėrimo prie baro, liks tik praeities svajonė?

3. Restoranai-vaiduokliai arba viskas vienoje vietoje.

Spėjama, jog restoranų ir kavinių modelis keisis iš esmės. Kursis vis daugiau vadinamų “restoranų-vaiduoklių” (angl. Ghost kichens), kurių principas toks, jog vienoje milžiniškoje patalpoje valgį gamins net keli restoranai ir teiks tik išsinešimo paslaugas. Restoranams nebereikėtų patiems rūpintis patalpomis. Kondicionavimo sistemos, santecnika, kita specifinė technika būtų jau nebe restorano, o patalpų valdytojų rūpestis. Kažkas panašaus į prieš pandemiją smarkiai išpopuliarėjusias atviras virtuves (angl. Open kitchen). Tik kad čia kalbama ne tik apie bendrą erdvę valgymui, bet ir apie bendrą erdvę maisto gaminimui. Manoma, jog restaranams-vaiduokliams išpopuliarėjus, maisto pristatymo programėlės taps netgi svarbesnės už patį restoraną. Vartotojui galbūt bus ne taip svarbu, iš kurios kavinės užsisakyti picą. Svarbu ji bus kokybiška ir greitai pristatyta.

4. Alkoholis į namus.

Dar viena išskirtinė naujiena, jog dėl pandemijos užsidarius barams ir restoranams, kai kurios šalys pasirengė netgi pakeisti įstatymus. Niujorko, Kalifornijos, Teksaso ir Ilinojaus valstijos JAV buvo pirmosios, kurios pakeitė savo įstatymus ir leido restoranams tiekti alkoholinius gėrimus į namus kartu su maistu. Kai kuriais atvejais alkohliniai gėrimai išsinešimui yra trumpalaikis sprendimas, kai kuriais šis fenomenas turbūt išliks visam laikui.

5. Vienkartinio naudojimo indai arba plastiko grėsmė.

Negaliu patikėti, jog realiai yra svarstoma įdiegti vienkartinių indų naudojimą. Siūloma naudoti ne tik vienkartinius indus, servėteles, bet ir vienkartinius meniu. Negana to, vienkartiniai indai turėtų būti įvynioti į įdėklą ar maišelį, kad juos visiškai apsaugoti nuo išorės. Ar vienkartinės priemonės bus iš perdirbamų medžiagų? Kaip ir praeitame straipsnyje, taip ir šiame dalinuosi susirūpinimu, jog šie reikalavimai gali tik dar labiau padidinti plastiko nadojimą. Būtų išties liūdna.

6. Technologijos arba kuo mažiau kontakto. 

Pradedant tuo, kad jau dabar imtos testuoti naujos automatinės sistemos, leidžiančios virtualiai išsirinkti garnyrą iš bufeto, baigiant QR užsakymo funkcija, kuomet užsisakyti bei susimokėti už patiekalus tereikia vieno paspaudimo. Jau anksčiau buvo daug šnekėta apie aptarnaujančio personalo reikalingumą ir prasmę. Visgi pandemija gali tik paspartinti automatizavimą ir aptarnaujančio personalo atsisakymą restoranuose.

Įdomu tai, kad pandemija itin pakeitė žmonių įpročius bei gyvenimo būdą, o tai turi tiesioginę įtaką restoranų industrijai. Pavyzdžiui, maisto užsisakymo galimybė į namus per įvairiausias programėles ir trečiąsias šalis per pandemiją išaugo trigubai, kai kur keturgubai. Tikėtina, jog ši galimybė išliks itin populiari ir ateityje, todėl kai kuriems restoranams neliks kitos išeities kaip su tuo susitaikyti ir prisitaikyti.

7. Dar šiek tiek apie pasikeitusį gyvenimo būdą. 

Darbas iš namų dar viena labai svarbi detalė visame paveikslėlyje. Būtent dėl šio pasikeitimo spėjama, kad sumažės pusryčių ar pietų paklausa darbo dienomis, taip pat kavagėriai ne namuose.

Čia vertėtų paminėti ir švediškus stalus bei bufetus. Jau praėjusiame strapsnyje apie viešbučių industriją dalinausi prognozėmis, jog šių daugelio mėgstamų valgymo būdų tiesiog nebeliks. Dėl higienos reikalavimų ir normų bufetai, salotų barai ir kiti savitarnos sprendimai yra tiesiog neįmanomi. Tas pats beje galioja ir visiems savitarnos gėrimų aparatams. Netgi baruose galime nebematyti vadinamų „soda guns“, kranų, iš kurių pilami populiariausi gėrimai, ar barmenų iš anksto pripjaustytų vaisių kokteiliams puošti.

8. Sterilus aptarnaujantis personalas ir nauji higienos reikalavimai.

Na ir žinoma, kad reikalavimų nebūtų per mažai, aptarnaujančiam personalui greičiausiai bus privaloma laikytis dar didesnių ir griežtesnių higienos reikalavimų. Dėvėti kaukes ir pirštines nuolatos, reguliariai plauti rankas, atėjus į darbą tikrintis temperatūrą ir GRIEŽTAI laikytis visų įmanomų naujų higienos normų. Kai kurie restoranai nelaukia visuotinų nuostatų ir jau dabar apsirašo išsamias gaires kaip bus užtikrinama higiena ir saugumas po atidarymo. Puikus pavyzdys tai vienas garsiausių restoranų JAV sostinėje – “Seven Reasons”. Išsamios gairės prieinamos ir plačiajai auditorijai restorano tinklalapyje: https://www.sevenreasonsdc.com/reopening Tikrai įdomu pasiskaityti.

9. Higiena ir… Kur pas jus tualetas?

Kalbant apie higieną, viena iš didžiausių diskusijų yra kaip užtikrinti higieną tualetuose. Anksčiau turbūt per daug ir nesusimąstydavom, kiek žmonių prieš mane lankėse restorano ar kavinės tualete. Dabar, pasikeitus įpročiams ir suvokimui, tai taps itin svarbu. Tikėtina, jog čia vėl gelbės technologijos. Bus diegiamos bekontaktės technologijos visur, kur tik įmanoma: savaime atsidarančios durys, nusileidžiantis vanduo ar su koja reguliuojama vandens srovė kriauklėse. Na ir žinoma, daug daug dezinfekavimo priemonių.

10. Apsilankyti restorane nebus taip paprasta?

Yra spėlionių, jog restoranai ir kavinės priims tik tuos lankytojus, kurie turi išankstines rezervacijas. Bent jau iki masinės vakcinacijos. Taip bus norima ne tik suvaldyti srautą, bet ir užtikrinti galimybę iš anksto apklausti svečius, ar jie turėjo kontaktą su sergančiu, ar neturėjo sveikatos problemų pastaruoju metu ir pan.

Nors sunku pasakyti, kiek šių prognozių išsilaikys netolimoje ateityje, aišku yra viena – imsime labiau vertinti restoranų industriją. Dėl to tikrai galima pasidžiaugti. Jau dabar industrijos ekspertai susiduria su nuomonėmis, jog imsime labiau vertinti ne tik šefų darbą ir maisto gaminimo subtilybes, bet ir pačią restoranų kultūrą, padavėjų darbą ir visus kitus plika akimi nematomus dalykus, kurie lieka už kadro, tačiau kurie yra būtini restorano veiklai. Tai, kas anksčiau atrodė savaime suprantama, dabar bus vertinama labiau. Dabar, kai dauguma turėjo progą įsitikinti maisto gaminimo “malonumais” namuose, ne retas pradės labiau vertinti galimybę nueiti į restoraną. Galime pasidžiaugti bent tiek, jog ši pandemija regis privers labiau džiaugtis dalykais, anksčiau atrodžiusiais savaime suprantamais, bei labiau gerbti kai kurias profesijas.

Šaltiniai:

https://www.afar.com/magazine/how-restaurants-will-change-after-the-covid-19-pandemic

https://www.morganstanley.com/ideas/coronavirus-restaurant-trends

https://www.foodandwine.com/fwpro/restaurants-after-covid19-coronavirus-chef-predictions

https://eu.usatoday.com/story/money/2020/12/25/20-ways-restaurants-are-going-to-change-in-2021-and-beyond/115207994/

Jei patiko, pasidalink!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *